Sosyal Medya

Makale

İsrail ve Yunanistan’ın Tehlikeli Oyununa Dikkat!!!

Geriye dönüp tarihi olaylara baÅŸlıklar halinde baktığımızda ÅŸunları görürüz; Avrupa din savaÅŸlarından sonra 1648’te Westfalya antlaÅŸması yeniden düzenlendi. PeÅŸinden Kutsal Roma Germen Ä°mparatorluÄŸu dağıldı ve 250’den fazla Alman ÅŸehir devleti ortaya çıktı. Hollanda ve Ä°sviçre bu süreçte ayrı devletler olarak kuruldu. 1789 Fransız Ä°htilalinden sonra ulusçu fikirlerin artması, sonucu 1.ve 2. Dünya SavaÅŸları yaÅŸandı. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu çöktü ve Ä°slam ülkeleri kum taneleri gibi dağıldı ve Siyonist Ä°srail bir hançer gibi ümmet coÄŸrafyasına saplandı. 1945’ten 1990 yılına kadar süren iki kutuplu dünya ve nihayet Sovyetlerin çöküşüyle 2000 yılına kadar süren Amerikan egemenliÄŸiyle tek kutuplu dünya olarak devam etti.

Ancak Amerika, tek kutuplu dünya düzenini biraz da hoyratça kullanarak uzun sürdüremedi. Irak’ı iÅŸgal etti, Latin Amerika ülkelerine baskı yaptı, Amerika artık dünyada ciddi bir tehdit olarak algılandı.

 Rusya bu durumu iyi kullanarak iç kamuoyunu motive ederek güçlü iktidarlara destek saÄŸlarken, dış politikada da Çin ile ittifak kurdu. Artık günümüzde Rusya, Çin, Hindistan AB gibi aktörlerle çok kutuplu dünya düzenin oluÅŸmaya devam ettiÄŸini söyleyebiliriz.

 Ã‡ok kutuplu dünya düzeni oluÅŸmaya devam ederken, Türkiye ‘’ KomÅŸularla sıfır problem’’ söylemiyle çevresiyle daha iyi iliÅŸkiler kurmaya baÅŸladı. Tüm bölge için pozitif sonuçları olabilecek bu yeni durum sürerken birden Tunus’ta bir kiÅŸinin kendini yakmasıyla baÅŸlayan isyan dalgası, Arap dünyasında tıpkı bir volkanın patlaması gibi etki yarattı, Mısır’ı, Libya’yı, Yemen’i ve Suriye’yi tahrip etti.

Yukarıda başlıklar halinde verdiğimiz olaylar zincirinin sebep ve sonuçlarını incelediğimizde; büyük olayların sonunda, dünyanın hep yeni paylaşımlarla şekillendirildiğini görüyoruz.

Türkiye, bu tarihi tecrübeler ışığında 24 Haziran seçimlerine doÄŸru giderken, sadece iç politika tartışmalarına odaklanmamalı, dış dünya ile çevresiyle, özellikle de Ä°srail ve Yunanistan’ın DoÄŸu Akdeniz’de giriÅŸtikleri tehlikeli oyuna dikkat etmelidir!

Türkiye, Kuzey Suriye’de, terör örgütleriyle meÅŸgul edildiÄŸi bir sırada Ä°srail ve Yunanistan’ın DoÄŸu Akdeniz’de bulunan doÄŸalgaz konularını görüşmek üzere toplantı üstüne toplantı yapmaları ne anlama geliyor? Ä°ster istemez insanın aklına ‘’ DoÄŸu Akdeniz’de bulunan gaz paylaşımında Türkiye’yi dışarıda mı bırakmak istiyorlar?’’ sorusu geliyor.

Batı medyasında çıkan haber ve yorumlardan takip ettiÄŸim kadarıyla Ä°srail ve Yunan iÅŸbirliÄŸi sadece bu toplantılarla sınırlı deÄŸildir. Hem Avrupa’da hem de, Amerika’da Türkiye aleyhinde lobi faaliyetleri yaptıklarını okuduÄŸum haberler arasında. Bunun en somut örneÄŸi, Yunan medyasında çıkan bir haberde ‘’Yunan asıllı Amerikalılar ile Yahudi Amerikalılar, F-35 savaÅŸ uçaklarının Türkiye’ye satılmasını engellemek için yoÄŸun lobi yaptıklarını’’ yazıyordu.

Ä°srail ve Yunanistan’ın DoÄŸu Akdeniz’de giriÅŸtikleri bu tehlikeli oyun dikkatle izlenmelidir.

Türkiye, Milli menfaatlerine yönelmiş bu tehlikeli tehditti bertaraf etmek için gerekli adımları zamanında atmazsa işte o zaman beka sorunuyla karşı karşıya kalacağını ön görmek zor değildir.

Çünkü devletlerin birbirlerine tehdit olabilmesi için birincisi; niyetin olması lazım, ikincisi; o niyeti gerçekleÅŸtirecek somut adımların olması lazım. Ä°srail ve Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı olan tutumlarına bakınca hem niyetin hem de bu niyeti gerçekleÅŸtirecek adımları çok net görüyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.